Gardeny: Casa especial de dipòsits (s. XIII)

TORRE COMANADOR

Espai noble de la Casa de Gardeny, on probablement es guardaven els valors en dipòsit.

 

Els dipòsits foren una altra de les activitats financeres. Els convents templers servien de lloc per confiar tota mena de “valors”, als quals hom intentava garantir la seva supervivència i inviolabilitat.

. Jaume I fa constar que les joies de la Corona i diversos ornaments eclesiàstics van ser custodiats a les cases de Monsó i Gardeny.
. Al començament del segle XIII, Guerau de Cabrera hi tenia custodiats or, argent, cavalls i cereals.
. Jaume II, com a penyora d’un préstec, tenia confinats a la Casa de Gardeny una corona d’or -guarnida amb safirs, maragdes i perles-, dos ceptres –l’un d’argent daurat, i l’altre, d’or, amb incrustacions de cristall, perles i safirs-, un pom d’or coronat amb una creu i amb incrustacions de perles i safirs, i finalment un fermall del mantell reial, en forma de flor, que portava enganxats un robí i una perla.

Més importància que els dipòsits de joies i objectes valuosos i de documents tingueren els dels diners que feien tant els particulars com els funcionaris reials o papals, per bé que sembla que en el cas d’aquests darrers els convents templers actuaren de simples tresoreries temporals: l’any 1241, Gardeny tenia diner pertanyent al vescomte de Cardona.

Deixa un comentari