Fra Pere de Cartellà, primer comanador de Gardeny (c. 1124-1165).

1100s_mural

http://www.encharente.com/cressac-saint-genis-chapelle-des-templiers/

 

“L’any de nostre senyor de 1143, un petit grup de joves cavallers, volent seguir els passos del nostre comte Ramon Berenguer, vam decidir formar part del projecte de la milícia templera i convertir-nos en cavallers de Crist.

Ben aviat, ens vam traslladar al castell de Corbins, situat a la frontera extrema, en terres musulmanes de Lleida, on tenia lloc la croada cristiana contra els musulmans d’aquella ciutat. El setge va ser sagnant, i es va perllongar durant vuit mesos, fins que a la tardor de l’any de nostre Senyor de 1149, la ciutat va capitular.

El comte compensà la nostra ajuda prestada amb la donació de diversos béns. Va ser aleshores, com a lloctinent i representant del mestre fra Pere de Rovira, quan se’m va encomanar la tasca d’organitzar els béns obtinguts en aquest nou territori conquerit. Aviat, les donacions serien tant nombroses que vam decidir alçar un nou convent al turó de Gardeny i nomenar-me comanador d’aquesta Casa”. 

Fragment de l’audiovisual del Centre d’Interpretació de l’Orde del Temple de Gardeny

 

Tal i com reprodueix aquesta recreació històrica, dos anys abans de la conquesta de la ciutat islàmica de Lleida, una guarnició de frares templers ocupava ja el castell de Corbins (1147). Entre aquest grup frares, hi figurava segurament el jove Pere de Cartellà, membre d’un llinatge de cavallers de terres gironines.

Participà activament en la campanya conquesta de Lleida l’any 1149 i, un cop conquerida la ciutat, actua com a lloctinent del “mestre de Provença i Hispània”, Pere de Rovera, encapçalant un reduït grup de frares que s’encarregaria de gestionar les primeres donacions del que després constituiria el patrimoni templer de la Casa de Gardeny.

Tot i això, no és fins el gener de 1156 quan es reconeix la comunitat de Gardeny i el seu nou comanador Pere de Cartellà, esmentat com a “mestre de Gardeny”. La darrera referència com a comanador de Gardeny data de l’any 1163, i el 1165 figura com a lloctinent del nou comanador Aimeric de Torrelles. Poc després mor i, probablement, fou enterrat a Gardeny.

http://www.domustempli.com/personatges-il%C2%B7lustres-del-castell-de-gardeny/

Deixa un comentari