La dissolució de la comunitat templera de Gardeny (1312)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 L’estiu de l’any 1305, l’occità Esquin de Floriau, expulsat de l’orde templera feia quatre anys i empresonat per diversos crims, va comparèixer precisament a Lleida per entrevistar-se amb el rei Jaume II i exposar-li una sèrie de denúncies i acusacions contra l’orde. Davant la indiferència del monarca català, Esquin va partir cap a França per exposar el mateix al rei Felip IV, que va prestar-li una especial atenció. Feia anys que el monarca francès mirava d’annexionar l’orde als seus interessos particulars, però els seus intents van fracassar. Va ser arran d’aquestes acusacions que Felip IV va iniciar una campanya de desacreditació contra l’orde, comptant amb la complicitat del papa Climent IV. La finalitat: l’abolició de l’orde i l’annexió dels seus béns.

Així doncs, s’inicia un procés prou conegut d’empresonament i interrogatoris als frares templers arreu d’Europa. La corona d’Aragó no en quedaria exempta, i Gardeny va ser un dels llocs on, en una segona fase del procés, es van interrogar sota tortura un nombre important de frares. Malgrat que els templers de la corona van ser exculpats, l’any 1312, el papa Climent V emetia una butlla “Vox in excelso” en què s’abolia definitivament l’orde i, a la corona, els seus béns immobles passaven a mans dels hospitalers.

Els antics frares quedarien sota la seva custòdia i rebrien una pensió. En el cas de Gardeny, l’orde de l’Hospital (Priorat de Catalunya) s’encarregava de cobrir pensions dels antics templers que hi romanien: l’any 1319, se’n comptabilitzen 11, i estaven encapçalats per la figura de l’antic comanador de Montsó, Berenguer de Bellvís. Anys abans, el 1314, l’arquebisbe de Tarragona enviava una carta a Jaume II en què li comentava l’actitud de Berenguer de Bellvís, antic comanador de Montsó, i d’altres antics frares templers que vivien a Gardeny amb una concubina, situació que va provocar l’escàndol dels fidels del voltant, que, per aquesta raó, havien deixat d’anar a visitar la capella de Santa Maria, on abans havien acudit amb molta devoció.

En altres casos, se’n van a donar serveis a altres llocs. Així, l’antic comanador de Corbins, fra Bernat de Fonts, va oferir els seus serveis al rei de Tunis, de manera que, el 1313, va aparèixer a Barcelona com a ambaixador d’aquest monarca.

 

http://www.domustempli.com/historia-del-castell-de-gardeny/

Deixa un comentari