Fra Arnau de Torroja (c. 1122 – 1184)

   20071025elpepucul_2

Detall del fresc del mur nord de l’antiga capella dels templers a Cressac Saint-Gilles (Charente), segle XII.
http://www.encharente.com/cressac-saint-genis-chapelle-des-templiers/

 

Nascut a Solsona cap al 1122, en el si d’una família de noble llinatge, era germà de l’arquebisbe Guillem de Torroja. Va participar activament en l’host comtal en les campanyes de conquesta de les ciutats musulmanes de Tortosa (1148) i Lleida (1149), encapçalades pel comte de Barcelona Ramon Berenguer IV. Arran de la seva participació, ingressa a l’orde.

Entre 1161 i 1165, Arnau viatjava a Terra Santa i segurament participava en les principals campanyes militars on els templers van participar: l’any 1163, en l’expedició d’Egipte, encapçalada pel rei de Jerusalem Amalric I, així com en l’ajuda a Antioquia.

Entre els anys 1166 i 1181, Arnau de Torroja torna de Palestina i ja és sol·licitat per ocupar el càrrec de mestre provincial al Regne d’Aragó, Catalunya i el comtat de Provença.

L’any 1181 torna a Terra Santa per succeir el gran mestre de l’orde Eudes de Saint-Amand, mort en captivitat a Damasc. La seva etapa de govern està marcada per les tenses relacions existents entre templers i hospitalers. Arnau de Torroja accepta la mediació del papa Luci III i de Balduí IV per posar fi a aquest contenciós. El 1184, la situació política degenerava encara més, quan Renaud de Châtillon, ajudat pels templers i els hospitalers, assola, per decisió pròpia, els territoris musulmans de Transjordània. Arnau de Torroja donarà proves d’una gran sagacitat política quan negocia una treva amb Saladí, que està decidit a venjar les incursions de Reinaud de Châtillon.

Davant del poder militar que aconsegueix reunir Saladí, en la seva política d’unitat del món musulmà, l’any 1184, Arnau de Torroja i el gran mestre de Sant Joan de l’Hospital cerquen a Europa el suport del Vaticà i dels reis europeus per encapçalar una nova croada que permeti reforçar els regnes llatins. Durant aquest viatge, el mestre Arnau cau malalt i mor a Verona el 30 de setembre de 1184.

http://www.domustempli.com/personatges-il%C2%B7lustres/

 

Deixa un comentari